הקפאת הליכים הינו מצב משפטי המתרחש באישור בית המשפט.
השימוש בהליך הקפאת הליכים הגיע מדיני חברות, ובתי המשפט עושים בו שימוש כאשר הם מבחינים כי בהקפאת ההליכים כנגד חברה קיים סיכוי להצילה מהליכי חדלות פירעון.
במקרים כאלה יכולה החברה באמצעות בעלי המניות ו/או בעל עניין אחר להגיש בקשה להקפאת הליכים ובכך לנסות ולהציל את עיסוקי החברה מקריסה.
השימוש בהליכי הקפאת הליכים נעשה על ידי החברות הגדולות ביותר עד לקטנות יותר, שכן הוא מאפשר הקפאה של כל התביעות ו/או גביית הכספים שנעשים כנגד החברה.
במקביל החברה ממשיכה לעסוק כרגיל ולהרוויח כספים, ולבסוף יכולה להגיע להסדרים מול נושיה.
מטרתו העיקרית של הקפאת הליכים היא להביא לשיקום כלכלי של החברה, על מנת שלא תיסגר, ובכך היא תוכל לפדות את חובותיה (אפילו באופן חלקי), ולהמשיך ולשלם את משכורתם של העובדים בתאגיד.
קיים אינטרס כלכלי מדיני באישור הקפאת הליכים לתאגיד, שכן הקפאת ההליכים מוצלחת משרתת את כל הסובבים – הנושים מקבלים את כספם, החברה איננה סוגרת את שעריה, העובדים בחברה ממשיכים לעבוד, הלקוחות ממשיכים לקבל שירות/סחורה והספקים ויבואנים ממשיכים גם הם להרוויח כסף.
ביצוע הליך הקפאת הליכים
הליך זה יקבל אישור רק כאשר בית המשפט סבור כי קיימת אפשרות לשיקום החברה (במילים פשוטות יותר, כשהמצב "לא אבוד").
קיימים שלושה פרמטרים עיקריים שבית המשפט יבחון במעמד אישור ההליך:
קבלת הבקשה מותנית במספר גורמים:
הקפאת הליכים מתייחסת אומנם לתאגידים, אולם בעולם פשיטות הרגל יש לראות בצו כינוס נכסים או צו פתיחת הליכים כאישור בית המשפט "להקפיא" את ההליכים כנגד החייב.
מרגע קבלת צו לפתיחת הליכים נעצרים כל הליכי הגבייה כנגד החייב, ועל מנת לפעול כנגד החייב יש לעבור את שערי בית המשפט האמון על פשיטת הרגל של החייב.
לעיון נוסף בסעיף 41 לתקנות החברות (בקשה לפשרה או להסדר), תשס"ב-2002 לחץ כאן.
למאמר בעניין מחיקת חובות לבנקים לחץ כאן.
תיקון BDI שלילי - חוק נותני אשראי
לקוחת משרד עו"ד דן מור זכתה בתיקון נתוניה הפיננסים במערכות בנק ישראל ותיקון ציונה הפיננסי במדד ה-BDI, המאפשר לה קבלת הלוואות לפי הדין